Nasza strona korzysta z plików cookie
Serwis w celach prawidłowego funkcjonowania, statystycznych i reklamowych korzysta z plików cookie. Możesz zarządzać plikami cookie z poziomu Twojej przeglądarki. Więcej informacji na temat warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies na naszej witrynie znajduje się w polityce prywatności.

Znajdź sklep w swojej lokalizacji

lub

Fusy od kawy wykorzystaj w ogrodzie

lipiec
Rok w ogrodzie

Poranna czy popołudniowa kawa? Kawa w ogrodzie albo na balkonie? Trudno wyobrazić sobie życie bez tego codziennego miłego rytuału. Warto wiedzieć, że pozostałe po kawowym naparze fusy mogą przysłużyć się również naszemu ogrodowi i stanowić wartościowy nawóz.

Zmielone nasiona kawy, z których parzymy, metodą przelewową lub ciśnieniową, aromatyczną kawę, zwykle jako produkt uboczny w postaci fusów lądują w śmietniku. Odkąd towarzyszy nam obowiązek segregowania śmieci wiemy, że należy je wrzucać do tzw. bioodpadów, czyli materiałów organicznych, które z powodzeniem się kompostuje. Dlaczego zatem wyrzucać? Jeśli jesteśmy właścicielami ogrodu, ogródka, a nawet bogatej kolekcji roślin doniczkowych – zachowajmy fusy na własny użytek.

Fusy z kawy jako nawóz do roślin

Niezależnie, czy parzyliśmy kawę tradycyjnie, czy w ekspresie fusy z kawy nadal zawierają sporą ilość związków mineralnych takich jak azot, fosfor, magnez, potas, miedź. Te pierwiastki są cenne dla dobrego i prawidłowego rozwoju roślin oraz doskonale zasilą glebę, szczególnie tam, gdzie nie mamy w zwyczaju regularnie wzbogacać jej nawozami mineralnymi.

Warto wiedzieć, że kawa ma lekko kwaśny odczyn i powstałe po jej parzeniu fusy również będą miały tę cechę. Dlatego kawę jako nawóz warto stosować tam, gdzie rosną rośliny kwasolubne, np. rododendrony, azalie, kalmie, hortensje, pierisy, borówki, albo tam, gdzie chcemy świadomie dodatkowo zakwasić glebę np. pod uprawę borówki amerykańskiej.

Jak stosować fusy z kawy w ogrodzie

Odżywianie roślin z wykorzystaniem fusów od kawy nie wymaga żadnych dodatkowych zabiegów. Można je zbierać po parzeniu i suszyć, ale można je też każdorazowo bezpośrednio wysypywać pod rośliny, lekko mieszając z wierzchnią warstwą ziemi. Zbite brykiety fusów powstałe w wyniku parzenia w ekspresach ciśnieniowych można wkopywać w sąsiedztwie rośliny i przykrywać ściółką, tak by fusy mogły rozłożyć się w glebie, nie zagniwając i pleśniejąc w kontakcie z powietrzem.

Fusy z kawy wzbogacają glebę, ale też korzystnie wpływają na jej strukturę. Jeśli sadzimy, przesadzamy rośliny albo wymieniamy podłoże wokół roślin, warto ziemię wymieszać właśnie z fusami od kawy. Szczególnie jeśli suszyliśmy je i nagromadziliśmy sporą ilość. 

Fusy z kawy możemy wykorzystać również do podlewania. Wystarczy przygotować roztwór 3 łyżek fusów na 5 l wody i pozostawić na noc. Przed podlewaniem wymieszać i tradycyjnie zasilić roślinę takim odżywczym roztworem.

Nawożenie roślin fusami z kawy nie może być oczywiście zbyt częste. Takie zasilanie zarówno sypkimi fusami, jak i roztworem wodnym najlepiej stosować raz w tygodniu przez cały sezon wegetacyjny od wczesnej wiosny do końca sierpnia. Podlewać warto grządki warzywne, rabaty kwiatowe, a także krzewy i drzewa ozdobne.

Fusy do kawy doskonale nadają się do ogrodowego kompostu, dlatego nadmiar niewykorzystany przy doraźnym nawożeniu w ogrodzie, warto gromadzić w kompostowniku z innymi odpadami organicznymi,

Fusami od kawy w dokładnie w taki sam sposób możemy zasilać również rośliny balkonowe i domowe rośliny doniczkowe. Pamiętajmy jednak, że te, które preferują ziemię o zasadowym odczynie nie powinny być zasilane tym typem nawozu.

zdjęcie tytułowe: AdobeStock