Nasza strona korzysta z plików cookie Serwis korzysta z plików cookie oraz innych technologii śledzenia w celach prawidłowego funkcjonowania, wyświetlania spersonalizowanych treści i reklamy oraz analizy ruchu na witrynie żeby wiedzieć skąd pochodzą nasi użytkownicy. Możesz zarządzać plikami cookie z poziomu Twojej przeglądarki. Więcej informacji na temat warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies na naszej witrynie znajduje się w Polityce Prywatności.
W dowolnym momencie, możesz dokonać zmiany swojego wyboru klikając w link Polityka Cookies w stopce strony.
Produkty
Mój sklep
Wybierz swój sklep

Domowa uprawa pieczarek

luty Rok w ogrodzie

Do rozpoczęcia sezonu ogródkowego jeszcze trochę, warto więc ten czas wykorzystać na samodzielne pozyskanie pysznych pieczarek. Ponadto grzyby uprawiane we własnym domu to gwarancja zdrowego jedzenia, bez sztucznych dodatków i chemii. Co ważne, sukces w 100% gwarantowany!

Uprawa pieczarek w domowych warunkach jest łatwa i może być prowadzona przez cały rok. Jedyne o co musimy zadbać to odpowiednia temperatura w pomieszczeniu – może się wahać w przedziale 12-20oC. Dzięki temu, że plony nie muszą mieć dostępu do światła (ani naturalnego, ani sztucznego), uprawę może prowadzić nawet w piwnicy, na strychu czy w garażu.

Gotowy zestaw do uprawy pieczarek

Rozpoczęcie uprawy jest bezproblemowe, gdyż od razu możemy kupić cały zestaw, zawierający substrat przerośnięty grzybnią pieczarek, woreczek z ziemią do przykrycia oraz dokładną instrukcję uprawy. Wszystko zapakowane jest w karton, w którym możemy prowadzić uprawę. Gotowy zestaw jest bardzo wygodny – wystarczy z kartonu zdjąć folię i podłoże przerośnięte grzybnią pieczarek przykryć dostarczoną ziemią, a następnie podlać. Przez kolejne dni pilnujmy, aby ziemia nie przeschła. Pamiętajmy, aby stosować się do zaleceń producenta. 

Samodzielna uprawa pieczarek

Jeśli nie kupiliśmy gotowego zestawu, to grzybnię (tę musimy kupić) możemy umieścić w foliowym worku lub skrzynce (zarówno drewnianej, jak i plastikowej). Ziemię to przykrycia przygotowujemy samodzielnie – mieszamy jedną czwartą wagową ziemi ogrodniczej z jedną czwartą wagową torfu oraz węglanu wapnia lub margla (zapewni uzyskanie odpowiedniego pH). Warstwę okrywającą powinniśmy zwilżyć przed przeniesieniem jej na uprawę.

Zbiór pieczarek

Po ok. 10 dniach od rozpoczęcia uprawy powinien pojawić się biały nalot grzybni, a po 2-3 tygodniach możemy już zbierać pierwsze plony. Pieczarki wykręcamy z podłoża, gdy osłona pod kapeluszem zaczyna się łuszczyć. Grzyby możemy zbierać kilka razy, a cała uprawa może trwać nawet 4 miesiące. Pamiętajmy, aby zawsze usuwać chore i martwe owocniki oraz przez cały czas utrzymywać wilgotność podłoża (nie może być mokre!). Między poszczególnymi rzutami grzybnia potrzebuje 2-3 tygodni odpoczynku.

zdjęcia: pixabay.com