Nasza strona korzysta z plików cookie Serwis korzysta z plików cookie oraz innych technologii śledzenia w celach prawidłowego funkcjonowania, wyświetlania spersonalizowanych treści i reklamy oraz analizy ruchu na witrynie żeby wiedzieć skąd pochodzą nasi użytkownicy. Możesz zarządzać plikami cookie z poziomu Twojej przeglądarki. Więcej informacji na temat warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies na naszej witrynie znajduje się w Polityce Prywatności.
W dowolnym momencie, możesz dokonać zmiany swojego wyboru klikając w link Polityka Cookies w stopce strony.
Produkty

Czym dokarmiać ptaki?

styczeń Rok w ogrodzie

W okresie mrozów i obfitych opadów śniegu warto dokarmiać ptaki. W tym okresie mają one utrudniony dostęp do pokarmu i wiele z nich ma nikłe szanse na przeżycie, zwłaszcza te mniej doświadczone, stare lub osłabione. Dokarmiajmy więc ptaki, ale mądrze.

Ptaki dokarmiamy wyłącznie zimą, aż do pierwszych oznak wiosny, nie zdążą przyzwyczaić się do łatwego dostępu pokarmu. Natomiast letnie dokarmienia nie jest wskazane, gdyż może doprowadzić do negatywnych konsekwencji: zwierzęta stają się mniej samodzielne, a przecież mają w tym okresie możliwość zdobycia łatwego i naturalnego pokarmu. Pamiętajmy, że jeśli pomagamy ptakom, musimy zachować w tym ciągłość, gdyż przyzwyczają się one do miejsca źródła jedzenia. Przerwanie jest nieodpowiedzialne, ponieważ głodne zwierzęta zamiast szukać pokarmu zmarnują czas i energię na oczekiwanie pomocy, która nie nadejdzie.

Karma dla ptaków – zasady

Wybór karmy dla ptaków musi być przemyślany. Zwierzęta uszczęśliwi mieszanka np. ziaren, daktyli, moreli, ligustru, pokrojonych rodzynków, zamrożonych owoców czarnego bzu, aronii i orzechów. Używajmy tylko naturalnych produktów – nie przetworzonych przez człowieka. W sklepach znajdziemy odpowiednie mieszanki. Dobra jest też nieosolona słonina lub smalec, a także zalane roztopionym tłuszczem nasiona i orzechy, tzw. zimowe kule. Możemy również podawać okruchy pieczywa – jednak powinny one stanowić jedynie uzupełnienie, a nie główny składnik, gdyż zbyt duża jego ilość może spowodować dolegliwości gastryczne. Zakazane jest podawanie spleśniałego chleba (a także namoczonego i zamarzniętego) czy zepsutych warzyw – powodują choroby, a często śmierć ptaków. Ptaków nie wolno karmić również produktami solonymi (np. orzeszkami solonymi, soloną słoniną, słonym pieczywem) oraz nieugotowanym pęczakiem oraz innymi ziarnami i kaszami pęczniejącymi w przewodzie pokarmowym. Nie zapomnijmy o czystej wodzie – wystawiamy ją regularnie, kilka razy dziennie, powinna być letnia.

Czym karmić poszczególne gatunki ptaków

Każdy gatunek ptaków ma swoje przysmaki i tak:

  • dla drobnych ptaków wróblowatych (wróbli, sikor, kowalików, dzwońców i trznadli) przygotujmy mieszankę nasion: słonecznika, konopi, prosa, pszenicy, owsa lub płatków owsianych – część z nich możemy wyłuskać, a niektóre pozostawić w łupinach,
  • większe gatunki ptaków (np. sierpówki, gołębie, kawki czy gawrony) ucieszą się z większych nasion, np. pszenicy, grubej kaszy czy pokrojonego w 1-centymetrową kostkę czerstwego, białego pieczywa,
  • sikory i dzięcioły dokarmiamy kawałkami nieosolonej, surowej słoniny (pamiętajmy, że może ona wisieć maksymalnie 2 tygodnie), łuskanymi nasionami orzechów włoskich, słonecznika (łuskane lub w łupinach) oraz konopiami,
  • kosom i kwiczołom podajemy pokrojone jabłka, owoce czarnego bzu i rokitnika, jarzębiny, borówki, porzeczek, jagód lub rodzynki,
  • ptaki wodne (kaczki czy łabędzie) dokarmiamy wyłącznie podczas silnych mrozów – najlepiej ziarnami zbóż, drobno pokrojonymi warzywami lub kukurydzą bądź specjalnym granulatem dla ptaków wodnych.

Zdjęcia: pixabay.com, thinkstockphotos.com