Nasza strona korzysta z plików cookie Serwis korzysta z plików cookie oraz innych technologii śledzenia w celach prawidłowego funkcjonowania, wyświetlania spersonalizowanych treści i reklamy oraz analizy ruchu na witrynie żeby wiedzieć skąd pochodzą nasi użytkownicy. Możesz zarządzać plikami cookie z poziomu Twojej przeglądarki. Więcej informacji na temat warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies na naszej witrynie znajduje się w Polityce Prywatności.
W dowolnym momencie, możesz dokonać zmiany swojego wyboru klikając w link Polityka Cookies w stopce strony.
Produkty
Mój sklep
Wybierz swój sklep

Cykoria – zimowa dawka witamin

luty Rok w ogrodzie

Cykoria należy do warzyw, które powinny być dla nas atrakcyjne szczególnie zimą, gdy trudno o świeże, wartościowe jarzyny. Jest ona bogatym źródłem witamin i składników mineralnych Doceńmy więc cykorię w naszej zimowej diecie.

Cykoria gości w naszej kuchni od listopada do kwietnia. W swoim menu powinny umieścić ją osoby, które dbają o swoją wagę – należy ona bowiem do jarzyn niskokalorycznych. Jej atutem jest także duża zawartość witamin A, E, C i K oraz tych z grupy B, co sprawia, że m.in. wpływa korzystnie na kondycję skóry, włosów i paznokci, zwalcza także wolne rodniki. Zawiera naturalny probiotyk – inulinę, który poprawia pracę jelit oraz wzmacnia naszą odporność. Lista „zasług” cykorii jest jednak znacznie dłuższa. Powinny ją spożywać choćby kobiety karmiące, bo wpływa korzystnie na laktację. Dlatego też warto sięgać po to warzywo w naszej kuchni, można też pokusić się o uprawę cykorii w przydomowym ogródku. 

Uprawa cykorii w ogródku

By cieszyć się smakiem cykorii, należy w maju lub czerwcu wysiać nasiona na głębokości ok. 1,5 cm. Początkowo redliny, na których ją wysiano, warto przykryć folią. Gdy siewki wykształcą 3-4 liście, trzeba je przerwać. Najlepiej zapewnić jej podłoże próchnicze, średnio zwięzłe, o odczynie obojętnym. Jeśli ziemia jest ciężka, np. gliniasta, trzeba ją rozluźnić, np. kompostem. Uprawa powinna być zasilana nawozami azotowymi oraz potasowymi oraz regularnie podlewana. Koniecznie zadbajmy o regularne usuwanie chwastów. Zbiór cykorii przeprowadza się po około 5-6 miesiącach od terminu siewu. Można także pędzić korzenie w ciemnym pomieszczeniu. Powinny mieć one średnicę 3-5 cm i długość 18-20 cm.

Cykoria zawsze smaczna

Mięsisty korzeń cykorii można wykorzystywać do licznych surówek, sałatek, zapiekanek czy potraw mięsnych. Charakterystyczną cechą tej jarzyny jest lekko gorzkawy posmak. Sukces kulinarny osiągniemy wybierając warzywa o jak najbielszych i zwartych główkach – jeśli są one zielone, warzywo będzie nadmiernie gorzkie. Goryczki można się częściowo pozbyć, mocząc warzywo w wodzie.

zdjęcia: Shutterstock, Winiary, AdobeStock