Nasza strona korzysta z plików cookie Serwis korzysta z plików cookie oraz innych technologii śledzenia w celach prawidłowego funkcjonowania, wyświetlania spersonalizowanych treści i reklamy oraz analizy ruchu na witrynie żeby wiedzieć skąd pochodzą nasi użytkownicy. Możesz zarządzać plikami cookie z poziomu Twojej przeglądarki. Więcej informacji na temat warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies na naszej witrynie znajduje się w Polityce Prywatności.
W dowolnym momencie, możesz dokonać zmiany swojego wyboru klikając w link Polityka Cookies w stopce strony.
Produkty

Cis w ogrodzie

listopad Rok w ogrodzie

Cis należy do roślin, których urodę doceniamy przez cały rok, ale jego dekoracyjność cieszy nas szczególnie późną jesienią oraz zimą, gdy ogród pozbawiony jest barw wielu pięknych kwiatów oraz drzew i krzewów.

Cis zimą zdobią nie tylko charakterystyczne miękkie i błyszczące ciemnozielone igły, które wyróżnia przyjazna w dotyku miękkość. ale także jaskrawoczerwone owoce pięknie kontrastujące z zielenią igieł. Jesienią i zimą są one pokarmem dla ptaków, które też je rozsiewają. Jednak, aby pojawiły się na roślinie, konieczne jest posadzenie obok krzewu żeńskiego, drugiego męskiego. Cis to bowiem roślina dwupienna.

Gdzie sadzić cisy?

Można go sadzić pod koronami drzew. Doskonale sprawdzi się w formie gęstego żywopłotu oddzielającego posesję od ulicy. Cis pospolity doskonale znosi przycinanie, po którym pędy przybierają gęstą, szlachetną postać. Drzewko rośnie bardzo powoli – te najwyższe po 20 latach uprawy osiągają wysokość ok. 2 m, a wiele odmian docelowo ma ok. 1,5 m – dlatego jest to doskonała roślina do małego ogrodu. Odmiany karłowate można też sadzić w pojemnikach. Bardzo dobrze czuje się w otoczeniu o podwyższonej wilgotności powietrza, dlatego warto go sadzić przy zbiornikach wodnych, takich jak oczka wodne czy stawy. Nie jest jednak polecany do ogrodów, z których korzystają dzieci, psy czy koty – prawie wszystkie części tej rośliny są trujące. Przyczyną zatruć są toksyny zawarte w soku. Trucizna staje się aktywna po przeżuciu owoców, nasion lub igieł. Także kora, gałązki, igły, które są obumarłe są trucizną. Nieszkodliwy jest jedynie miąższ osnówki nasienia.

Warunki uprawy

Cis najlepiej rośnie na podłożu żyznym, próchniczym, ale dobrze sobie radzi także na przeciętnych glebach. Warto, by podłoże miało zasadowe pH. Najlepiej, by ziemia, w której rośnie cis była stale wilgotna, ale nie podmokła. Nie powinna być też przesuszona. Cis pospolity należy do roślin o niezbyt dużych wymaganiach, jeśli chodzi o stanowisko. Poradzi sobie zarówno w miejscach zacienionych, jak i tych, które są dobrze nasłonecznione. Pamiętajmy jedynie, że zimą powinien być chroniony przed zimnymi, mroźnymi wiatrami.

Cis pospolity odmiany

W ogrodach najczęściej spotykanym gatunkiem jest cis pospolity. Jego atutem jest także duża liczba odmian o zróżnicowanych cechach – mogą być rozłożyste, np. 'Summergold', kolumnowe 'David', karłowe 'Aurescens', a także przyjmować formę drzewiastą  'Rustique'. Doskonale nadają się do formowania żywopłotów. Są również mało kłopotliwe w uprawie. Chociaż w naturze osiągają nawet do 15 m wysokości, to te uprawiane w ogrodach są zazwyczaj niezbyt wysokie.

Cis – rozmnażanie

Najłatwiejszy sposób na pozyskanie sadzonek cisu, to pobranie z rośliny pędu. Największy sukces gwarantuje pęd zdrewniały ucięty jesienią – najlepiej we wrześniu lub październiku – z wierzchołka. Pewność dobrego ukorzenienia daje usunięcie dolnych igieł, oczyszczony z nich pęd umieszczamy w ukorzeniaczu i zaprawie przeciwgrzybowej, a następnie w pojemniku z torfem z dodatkiem piasku. Do wiosny ukorzeniające się sadzonki przechowujemy w temperaturze ok. 10oC. Wiosną każdą z sadzonek przenosimy do osobnej doniczki. Cis wysadzamy w docelowym miejscu późnym latem lub wczesną wiosną następnego roku.

zdjęcia: pixabay.com, AdobeStock

Zapisz się do newslettera

Kim jesteś?