Nasza strona korzysta z plików cookie Serwis korzysta z plików cookie oraz innych technologii śledzenia w celach prawidłowego funkcjonowania, wyświetlania spersonalizowanych treści i reklamy oraz analizy ruchu na witrynie żeby wiedzieć skąd pochodzą nasi użytkownicy. Możesz zarządzać plikami cookie z poziomu Twojej przeglądarki. Więcej informacji na temat warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies na naszej witrynie znajduje się w Polityce Prywatności.
W dowolnym momencie, możesz dokonać zmiany swojego wyboru klikając w link Polityka Cookies w stopce strony.
Produkty
Mój sklep
Wybierz swój sklep

Burak liściowy – na chrupko i miękko

lipiec Rok w ogrodzie

Burak liściowy Mangold coraz częściej gości na naszych stołach. Warzywo to ma charakterystyczne mięsiste liście na długich łodyżkach, które stanowią główną część jadalną.

Liście buraka Mangold są atrakcyjne w wyglądzie – zwykle zielone, lekko karbowane, usytuowane na białych, żółtych, pomarańczowych lub mocno czerwonych łodyżkach. W smaku przypominają nieco szpinak. Sposobów wykorzystania buraka w kuchni jest bardzo wiele – doskonale nadaje się na surowo do sałat i koktajli, można go także dusić, zapiekać czy gotować na parze. Idealnie smakuje podawany z masełkiem i bułką tartą. To bardzo dekoracyjne warzywo może być źródłem wielu kulinarnych inspiracji.

Nie do przecenienia są również walory odżywcze tego warzywa. Burak liściowy zawiera wiele ważnych składników mineralnych, dostarcza organizmowi dużych ilości karotenu. Mangold jest cennym źródłem białka, żelaza, wapnia, witaminy K, A i C, kwasu foliowego oraz witamin z grupy B, szczególnie B1 i B2. Burak liściowy ma działanie alkalizujące, jest polecany w żywieniu osób z problemami trawiennymi oraz kobietom w ciąży, jest bowiem lekkostrawny i niskokaloryczny. Zalecany w diecie osób z anemią, miażdżycą i nadwagą.

Burak liściowy z powodzeniem możemy uprawiać we własnym ogrodzie. Jest to roślina mało wymagająca. Lubi stanowiska słoneczne, ale toleruje również lekkie zacienienie. Musi być jednak dobrze podlewana i uprawiana na żyznej glebie. Warzywo wysiewamy do inspektu w lutym lub bezpośrednio do gruntu w kwietniu, wtedy zbieramy dorodne liście na przełomie czerwca i lipca. Możemy stale dosiewać warzywo. Posadzony w lipcu Mangol będzie gotowy na zbiór jesienny w okolicach września.

Najwięcej cennych składników przyswajamy z warzyw w stanie surowym, dlatego szczególnie zachęcamy do spożywania liści w formie nie przetworzonej, np. w koktajlach. Letnia botfinka z buraka liściowego to z kolei propozycja na niedrogą, a efektowną potrawę.

ZIELONY KOKTAJL Z BURAKIEM LIŚCIOWYM

Do przygotowania tego zdrowego i orzeźwiającego napoju potrzebne będą: 2 dojrzałe kiwi, 2 jabłka, 4-5 liści buraka liściowego, 2 suszone daktyle (doskonale zastępują cukier), 1 banan, plasterek imbiru – opcjonalnie, 1 szklanka wody mineralnej.

Obieramy jabłka, usuwamy z nich gniazda nasienne, kroimy w ósemki, obieramy i kroimy w plastry banana. Z buraka liściowego usuwamy dolne końce łodygi, zostawiamy jej miękką część zaraz przy liściu (tak, żeby w koktajlu nie czuć łyka). Do kielicha miksera wrzucamy owoce, daktyle i liście buraka. Wszystko blendujemy na gęsty mus na wysokich obrotach, następnie dolewamy wodę i miksujemy całość na mniejszych obrotach. Gotowy koktajl spożywamy zaraz po przygotowaniu, żeby się nie zdążył rozwarstwić.

BOTWINKA Z BURAKA LIŚCIOWEGO

Przygotowanie botwiny jest łatwe i nie wymaga wyjątkowych zabiegów kucharskich. Potrzebujemy: ok. 1,5 litra delikatnego bulionu (najlepiej drobiowego), 1 burak ćwikłowy, 1 marchew, 1 pietruszka, pęczek liści buraków liściowych, liść selera, sól, pierz, 2 ziarenka ziela angielskiego, 2 łyżki soku z cytryny (octu winnego), jajka na twardo (1 sztuka na osobę), ziemniaki młode w mundurkach (1 sztuka na osobę), koperek do posypania, ewentualnie śmietana.

Na grubej tarce ścieramy warzywa: burak ćwikłowy, marchew i pietruszkę. Rozgrzewamy bulion, dodajemy starte warzywa, liść selera, ziele angielskie. Gotujemy przez ok. 15 minut na wolnym ogniu pod przykryciem. Liście buraka kroimy wraz z łodygami na drobne kawałki. Dodajemy do wywaru i gotujemy ok. 7 minut. Dodajemy sok z cytryny lub ocet winny, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy z jajami na twardo, ziemniakami i obowiązkowo koperkiem, opcjonalnie z łyżką kwaśnej śmietany.

zdjęcia: AdobeStock