Nasza strona korzysta z plików cookie Serwis korzysta z plików cookie oraz innych technologii śledzenia w celach prawidłowego funkcjonowania, wyświetlania spersonalizowanych treści i reklamy oraz analizy ruchu na witrynie żeby wiedzieć skąd pochodzą nasi użytkownicy. Możesz zarządzać plikami cookie z poziomu Twojej przeglądarki. Więcej informacji na temat warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies na naszej witrynie znajduje się w Polityce Prywatności.
W dowolnym momencie, możesz dokonać zmiany swojego wyboru klikając w link Polityka Cookies w stopce strony.
Produkty

Bukszpan – leczy i truje

sierpień Rok w ogrodzie

Bukszpan to krzew zielony przez cały rok, dlatego bardzo chętnie sadzony jest w polskich ogrodach, donicach na balkonach, a nawet w mieszkaniach. Ponadto jest długowieczny i świetnie wygląda w zestawieniu z innymi roślinami, sprawdzi się także doskonale jako żywopłot. To roślina lecznicza, ale jednocześnie trująca!

Bukszpan ma właściwości zdrowotne. Od wieków uważany jest za roślinę magiczną we wszystkich krajach, w których rośnie – i zapewne coś w tym jest. Medycyna ludowa wykorzystywała tę roślinę do leczenie wielu schorzeń. Zakazane jest jednak samodzielne przygotowywanie specyfików leczniczych i ich spożywanie bez konsultacji z lekarzem, ponieważ krzew ten jednocześnie jest trujący!

Zdrowotne właściwości bukszpanu pod kontrolą

Do przygotowywania wywarów, wyciągów, okładów czy kąpieli zazwyczaj wykorzystywano korę oraz liście bukszpanu. Aplikowano je zamiast chininy, lecząc malarię. Ponadto obniżały gorączkę, pomagały na reumatyzm, stany zapalne dróg żółciowych i moczowych, a nawet na łysienie. Bukszpan stosowano także na choroby skórne, np. parch, liszaje czy opryszczkę. Obniżał także wysokie ciśnienie. Krzew ten wykazuje również właściwości przeciwnowotworowe – ekstrakt z bukszpanu wykorzystywano czasami przy leczeniu białaczki i raka piersi. Działa przeciwzapalnie, przeciwbólowo oraz przeciwkrwotocznie.

Uwaga na trujący bukszpan

Niestety, mimo tak wielu leczniczych zastosowań, bukszpan jest trujący – trujące są wszystkie jego części (nawet korzenie), ponieważ znajdują się w nich toksyczne alkaloidy. Nie znaczy to, że nie możemy dotykać rośliny. Bezpieczne jest również przycinanie krzewu bez rękawic czy przyozdabianie zielonymi gałązkami wielkanocnego koszyczka. Zatrucie bukszpanem następuje wyłącznie w wyniku połknięcia owoców czy liści – pilnujmy więc małe dzieci, jeśli roślina ta rośnie w naszym ogrodzie. W trosce o zdrowie najbliższych (lepiej dmuchać na zimne!) zrezygnujmy z wkłuwania bukszpanu w ugotowane i obrane jajka czy wędliny. Typowe objawy zatrucia to (po zjedzeniu przynajmniej kliku owoców): biegunka, dreszcze, drgawki, wymioty i problemy z oddychanie. Zazwyczaj kończy się na płukaniu żołądka.

zdjęcia: pixabay.com