Lipiec

Latem w ogrodzie panuje pozorny błogostan. Wydaje się, jakby rośliny przestały rosnąć i tylko kwiaty uparcie wychylają się ku słońcu. Nie dajmy się zwieść – bylinom, krzewom i drzewom też jest gorąco. Nie żałujmy im wody, a także cienia, szczególnie tym świeżo posadzonym. Popołudnia wykorzystajmy na koszenie trawnika, cięcie żywopłotu, wysiew kwiatów jednorocznych i drobne prace pielęgnacyjne. Wieczory zarezerwujmy dla nieproszonych gości – mszyc, przędziorków, ślimaków oraz grzybów.

  • Przywracamy zieleń iglakom

    Wbrew utartym teoriom rośliny iglaste nie rosną same i czasami też potrzebują opieki. Latem (a czasem także wiosną) wielu gatunkom, m.in. świerkom, choinie kanadyjskiej, cyprysikom, sosnom, żywotnikom i jałowcom, zaczynają brązowieć i opadać igły.

    »  Więcej informacji
  • Warzywne żniwa

    Lipiec odpłaca się bogactwem kolorów i smaków. Przez cały miesiąc dojrzewają warzywa na zbiór letni, uprawiane w gruncie: buraki, cebula szalotka i dymka, cukinia, czosnek, fasola szparagowa, groszek (na zdjęciu), kalarepa, kapusta, marchew, patison, por, sałata i wiele innych. Pod osłonami gotowe do zbioru są wczesne pomidory, papryka i ogórki.


    »  Więcej informacji
  • Przycinamy to i owo

    Już po zbiorach. Jeśli w przyszłym roku chcemy mieć równie obfite plony, pora przerzedzić, prześwietlić lub nawet wyciąć to i owo, np. maliny, agrest, porzeczki i truskawki. Zaniechanie tych zabiegów grozi nadmiernym zagęszczeniem krzewów, a w konsekwencji zmniejsze- niem plonów i spadkiem ich jakości.

    »  Więcej informacji

Pozostałe serwisy: